In de week dat groot in het nieuws is dat flexwoningen een totale flop zijn als oplossing voor de woningcrisis – omdat ze te klein zijn en het veel weerstand oplevert bij omwonenden- , kondigt het college van gemeente Zuidplas aan dat ze 90.000 euro gaan uitgeven aan locatie onderzoek voor de realisatie van flexwoningen voor eigen inwoners en statushouders, “conform de gemaakte afspraken met het COA”. Wie in de kleine lettertjes van de bestuursovereenkomst met het COA leest wat deze gemaakte afspraken zijn, realiseert zich dat deze door wethouder Schuurman als ‘mooie deal’ gepresenteerde overeenkomst met het COA, allesbehalve een cadeautje is voor de inwoners van Zuidplas. We zijn een petitie gestart: Zuidplas STOP de flexwoningen flop! Tekent u ook mee?
Onder het mom van snel beschikbare woningen voor de inwoners van Zuidplas, heeft het college Zuidplas een bestuursovereenkomst met het COA getekend waarin staat dat de financiering van 48 flexwoningen staat of valt bij het voorrang geven aan het huisvesten van lastig plaatsbare statushouders! Het betreft statushouders die op basis van hun gezinssamenstelling lastig plaatsbaar zijn (grote gezinnen). Deze gezinnen moeten binnen 24 maanden na bewoning van de flexwoning, een reguliere woning aangeboden krijgen in Zuidplas, zo is te lezen in de bestuursovereenkomst.
De gemeente zou inmiddels moeten weten hoe complex het is om grote gezinnen in Zuidplas te plaatsen. Het is bekend, zoals in Nieuwerkerk aan de orde is, hoe ingewikkeld het is om een Syrisch gezin met een analfabetisch ouderpaar met 8 kinderen in te passen in de wijk en mee te laten draaien in onze gemeenschap. Het zorgt voor kopzorgen voor de gemeente, omwonenden en mensen die dit gezin willen helpen maar tegen grenzen aan lopen. Het gaat niet om welwillendheid, of om weerstand, maar om realisme.
Over realisme gesproken: volgens de op hand zijnde nieuwe wetgeving, mág er geen voorrang mag worden verleend aan statushouders, boven andere woningzoekenden. Hoe kan de gemeente invulling aan deze in de bestuursovereenkomst genoemde verplichting van doorstroming binnen 24 maanden naar een reguliere woning, terwijl de gemeente toevlucht zoekt in een middel als flexwoningen juist vanwege het woningtekort?
Alarmerend is dat het er naar uit ziet dat de gemeenteraad niet bewust gekozen heeft voor dit beleid, om moeilijk plaatsbare statushouders in Zuidplas te huisvesten. In de intentieovereenkomst die aan de gemeenteraad is voorgelegd, is niét opgenomen dat de grondslag voor de flexwoningen deal, de financiering van de flexwoningen, afhangt van het prioriteit geven aan het huisvesten van deze moeilijke doelgroep… Ineens is het opgedoken in de bestuursovereenkomst, zonder dat hier over is gedebatteerd. Het doet erg denken aan het woord ‘primair’, dat ineens in de bestuursovereenkomst over de ROL was opgenomen, zonder dat de gemeenteraad hier van op de hoogte was.
Deze flexwoningen deal vraagt om een grondig debat in de gemeenteraad, in plaats van een prijzig participatiecircus met inwoners op te tuigen, waarbij het college al vooraf haar voorkeurslijstje klaar heeft liggen.
Tekent u de petitie ‘ Zuidplas STOP de flexwoningen flop!“, om dit slechte plan waar alleen het COA blij van wordt, een halt toe te roepen?
Zie voor meer informatie de nieuwsbrief die we hierover publiceerden.