Skip to main content

Op de commissievergadering van 1 oktober jl. hebben we als Platform Asielopvang Zuidplas ingesproken over de bevindingen uit het bezoek aan de kleinschalige opvang in Putte, dat op ons initiatief plaats vond. Tevens brachten we aan het licht dat de raadsleden niet zijn geïnformeerd over de haken en ogen die samenhangen met de keuze voor de Spoorzone als locatie om 300 personen te huisvesten. Een onderzoek vanuit de Omgevingsdienst Midden Holland, al uitgevoerd in april 2023,  toont aan dat er red flags zijn over deze locatie.

De red flags: het woon-en leefklimaat is slecht vanwege 1. trillingen van het spoor, 2. geluidsoverlast van het spoor en de N-weg, 3. luchtkwaliteit vanwege de ligging bij de N-weg, er daarnaast worden gevaarlijke stoffen over het spoor vervoerd én is een groot deel van de locatie verdacht op de aanwezigheid van bommen. Omgevingsdienst Midden Holland geeft nadrukkelijk in de bevindingen aan: “Nader onderzoek is nodig voor het aantonen van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat”. Dus dit onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van gemeente Zuidplas, al 1,5 jaar geleden, geeft aan dat er grote vraagtekens zijn wat betreft het woon- en leefklimaat. Het college heeft, naar nu blijkt, er voor gekozen om de conclusies uit het rapport onder het tapijt te vegen. In de komende blogs leest u over hoe de raadsleden, en de wethouder zelf, reageerden op het ter tafel brengen van de uitkomsten van dit onderzoek.

Onderstaand leest u de tekst die we vanuit het platform d.m.v. het inspraakrecht hebben ingebracht over locatie Spoorzone. En in de video is te horen hoe we vanuit het platform een dringend appel doen op de raad om de keuze voor een grootschalige ROL op locatie Spoorzone te heroverwegen.

Inspreker Platform Asielopvang Zuidplas over locatie Spoorzone: “Anderhalf jaar geleden, in april 2023, heeft de Omgevingsdienst Midden Holland gemeente Zuidplas gerapporteerd over de uitkomsten van de quick scan ruimtelijke ordening en milieu voor de ROL locatie. We hebben, op basis van een analyse van de stukken, de indruk dat u als raad niet bent geïnformeerd over de uitkomsten van dit onderzoek. In het kort: er spelen diverse factoren op deze locatie: geluid en trillingen van het spoor, vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, geluid en uitstoot van de steeds drukker wordende N-weg, en de verdenking op ontplofbare oorlogsresten. In de documentatie die u bij deze wordt overhandigd, is de grootte van het verdachte gebied weergegeven. Door deze factoren blijkt het overgrote gedeelte van het plangebied niet geschikt om een ROL te realiseren. Er is slechts een klein gedeelte, zo’n 20% van het kavel, dat in aanmerking komt. En het woon- en leefklimaat in dit enig bruikbare stukje van locatie Spoorzone, heeft in het meest gunstige geval de kwalificatie “tamelijk slecht’ leefklimaat.”

Leave a Reply

Close Menu
bewonersplatform asielopvang zuidplas  info@asielopvangzuidplas.nl